A CITI PRINTRE RANDURI
„Dragă nu ştii să citeşti printre rânduri, să vezi ceea ce se ascunde în spatele cuvintelor”… Aşa spun aceia care vor „să se scoată”, care vor să pară nevinovaţi, superiori şi care vor să evite, astfel, un posibil tuşeu, din partea convorbitorului.
Ce înseamnă, de fapt, a citi printre rânduri?
Luaţi o coală de hârtie pe care scrie ceva sau rupeţi o pagină dintr-o carte. Încercaţi să citiţi printre rânduri. Ei bine, printre rânduri nu se află nimic. Printre rânduri e pagina goală, iar dacă întorci pagina, în spatele cuvintelor nu vei vedea nimic.
Să nu-mi veniţi cu chestia aia că e la figurat, că e metaforic!
Să fim corecţi cu noi înşine. A citi printre rânduri este o scuză pe care o foloseşti ori de câte ori vrei să spui ceva cuiva şi nu reuşeşti să fii coerent/coerentă în exprimare. Folosind sintagma, îţi ascunzi, de fapt, incapacitatea de a formula clar, pe hârtie (fie ea şi o hârtie virtuală), ceea ce ai în cap, ceea ce vrei să se înţeleagă din ceea ce articulezi.
Dacă ai de spus ceva fă-o prin cuvinte, nu lăsa omul să belească ochii la infinitul alb al unei pagini lipsite de conţinut, deci goale, încercând să te scoţi cu „tu nu ştii să citeşti printre rânduri, să vezi ceea ce e în spatele cuvintelor, dincolo de ele” bla-bla etc., etc