CÂT TIMP PETRECE UN OM PE INTERNET

0

CÂT TIMP PETRECE UN OM PE INTERNETRevin, iată, cu această temă în discuţie. De ce? Pentru că sunt uşor amuzat (nu spun revoltat ca să nu mă psihanalizeze careva).
Am un prieten. Vă garantez că nu este cu nimic mai frumos, nici mai deştept, nici mai titrat decât mine. Are şi el un cont pe Facebook. Cu mască! – poza unui actor frumos, dar mai puțin cunoscut. Ne-am creat conturi, aproximativ, în acelaşi timp. L-am întrebat: de ce tu cu mască şi eu fără?. “Păi cum de ce? Te faci că nu ştii? Nevasta, copiii, elevii, cei care mă cunosc, rudele, şefii, subalternii etc. etc. Şi-apoi nu vezi cum arătăm amândoi? Un pic mai frumoşi decât dracul!”. Avea dreptate în ceea ce priveşte “frumuseţea” noastră fizică. Eram chiar curios să văd care va fi “diferenţa de succes” dintre noi doi şi care “taler al balanţei” va atârna mai greu (ca să zic aşa), după un an de facebook.
Cred că lesne vă puteți imagina. El are un succes de patru ori mai mare decât mine. Pozează în literat, om de cultură şi artă etc. Face pe sfiosul, este excesiv de galant cu femeile, nu jigneşte niciodată, laudă pe toată lumea, se face că este impresionat de orice producţie literară mai ales dacă ea este “opera” unei doamne…
În acelaşi timp are grijă de familie (deşi o cam neglijează de când cu internetul), de serviciu, îşi duce în continuare eticheta de “om onorabil în societate”.
Poate că sunt printre voi persoane care vor să mă întrebe: “ei şi ce e cu asta? Suntem prieteni cu toţii, aici. E doar un site de socializare nu ?”

Problema?
Iată care e (din punctul meu de vedere, evident):

1. De ce simte omul nevoia să socializeze pe net (virtual)?
– Pentru că nu poate socializa în realitatea de zi cu zi, în “real”!;

2. Cam cât timp petrece un om pe internet în fiecare zi? 

– În general, cam între 4-6-10 ore pe zi. Timpul acesta este răpit familiei, serviciului şi acţiunii de socializare în viaţa reală. INTERNETUL (folosit astfel şi nu în scopul obţinerii de informaţii) ESTE UN REFUGIU PENTRU TEMĂTORI, PENTRU CEI DEFICITARI ENERGETIC ŞI EMOȚIONAL! PENTRU OAMENII NEFERICIȚI; (Nu e o regulă și, deci, nu e o generalizare. Sunt și oameni care au „anumite interese”)

De ce se ascund unii oameni după măşti? 

– Din motivele pe care le-am expus mai sus.

3. MASCA PE INTERNET (CA ŞI ÎN VIAŢA REALĂ) ESTE O FORMĂ DE A ÎNŞELA! Atât partenerul(a) dacă îl(o) ai cât şi pe cel(cea) cu care, la un moment dat, intri în rezonanţă pe internet. Este o problemă de morală profundă pe care o refulăm în mod conştient, o problemă de „conduită umană”, în ultimă instanţă (expresia nu e tautologică); 

4. De ce o poză de „profil mască” are mai mare succes decât are o poză reală? 

– Nu atât pentru faptul că o persoană de dincolo de mască poate face orice (chiar să jignească, să înjure sau să fure, să facă declarații de dragoste și propuneri adesea indecente), ci mai ales succesul ei stă în ochii şi în reprezentarea mentală a celui care priveşte respectiva mască. Privitorul îşi poate construi astfel imaginea pe care şi-o doreşte, fiinţa la care visează şi pe care o vrea întruchipată vie, reală, în fantasmele sale (crezând că chipul frumos din poza-mască este chiar persoana în cauză…). Pe când şocul direct, „din prima” pe care îl simţi în faţa unei persoane reale, cu poza-reală, cu care ai dori să intri în rezonanţă afectivă, te poate inhiba într-atât încât să te determine să întorci fila şi să treci la altă persoană. Asta dacă ea (respectiva imagine reală, adevărată) nu corespunde şi nu se mulează pe dorinţele tale foarte conştiente.

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.