CONSTANTIN BRÂNCUȘI

Astăzi se împlinesc 144 de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși.

Cu acest prilej a fost readusă în discuție soarta lucrării sale „Cumințenia Pământului”, lucrare care se află ascunsă ochilor lumii, ea fiind în proprietatea unor persoane civile al căror nume nici nu merită pomenit aici.

Eu nu mai pot cu acești așa ziși „proprietari-moștenitori” ai celebrei sculpturi care pretind, auzi dumneata, 11 milioane de euro de la statul român.

Proprietari ai unui bun național, proprietari de castele, palate, păduri, terenuri imense, fabrici și uzine care, toate la un loc, ar trebui să fie bunuri ale tuturor românilor.

Respect dreptul la proprietate, dar nu atunci când e vorba de un bun național. Casa ta, mașina ta, o grădină decentă, da, îți respect dreptul de a le avea în proprietate, dar nu „Cumințenia Pământului”, nu „Peleș”, nu Bran și alte castele care au făcut și țin de istoria acestui neam.

Ce faci tu proprietar-moștenitor cu sculptura lui Brâncuși? O mănânci la micul dejun. O privești în fiecare zi de dimineață până seara, de unul singur? Nu cumva singurul tău scop este specula ordinară pe seama unei operei de artă?

Ce faci tu, în zilele noastre, cu un castel, cu un palat. Îl folosești? Locuiești tu în el în toate încăperile? Te urci în turnuri și stai pe metereze? 

Personal mi-e silă de aceste personaje oneroase care nu urmăresc altceva decât înavuțirea personală.

În locul lor aș dona un bun național statului cu singura condiție de a fi accesibil tuturor românilor…

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.