FAT FRUMOS ŞI ILEANA COSANZEANA

fat-frumos-si-ileana-cosanzeanaMotto 1: A generaliza este toxic!
Motto 2: Excepţia întăreşte regula!
A trecut ceva timp de când sunt pe facebook. Activitatea și prezența mea aici este însă una sporadică. Dacă aş încerca o analiză a ceea ce am întâlnit pe facebook, aş putea spune, în puţine cuvinte, cam aşa:
1. Bărbaţii – toţi sunt Feţi Frumoşi, care mai de care pe un cal cât mai alb (eu însumi stau călare pe calul cel mai alb!…). Toţi (vezi motto), au maşini (se şi pozează pe – sau în – ele), muşchi, ochelari, ceasuri, tricouri, potenţă, peisaje şi flori, câini (cât mai bărbaţi), biserici şi alte găselniţe ca poze de profil etc. etc. Puţini au curajul să se arate în adevărata lor întruchipare de la natură lăsată. Şi mai puţini au curajul asumării responsabile a propriei identităţi existenţiale, a propriului statut social şi civil! Și minciuna este tot o mască!

2. Femeile – toate (vezi motto) sunt Ilene Cosânzene. Vrei să afli câte ceva despre ele. Descoperi în „profil” cuvintele „vă las pe voi să descoperiţi” sau vreun citat celebru (fără ghilimelele de rigoare – pe care îl regăseşti la mai multe persoane). În orice caz nu vezi prea multe. În schimb încep să-ţi arate copiii, florile, peisajele, filmuleţele lor favorite, o garderobă întreagă de idei şi sentimente care au aparţinut altora… Şi, ca şi în cazul bărbaţilor, majoritatea sunt mascate! Și minciuna este o mască, repet!

3. Simţul umorului: – lipseşte aproape cu desăvârşire!

4. Măştile – au constituit pentru mine adevărate surprize. Plăcute şi neplăcute (mai mult neplăcute). Pentru că fac parte din tagma bărbaţilor m-am „lipit” şi eu de acelea care acopereau şi acoperă (ca frunza pe frumoasa Eva) femeia. În locul unei măşti m-am trezit cu un mesaj jignitor din partea soţului ei. Alta m-a trecut pe lista neagră. Alte câteva m-au şters din lista de prieteni. Pe altele le-am şters eu. Ce au în comun toate aceste măşti? Sunt căsătorite, au familie care va să zică (soţ, copii, probleme de rezolvat etc.). Te şi miri cum dispun de atâta timp ca să stea pe internet, să corespondeze, să-şi posteze pe blog citate şi texte vrăjelnice de parcă ar fi nişte adevărate sirene.
Cu bărbaţii se întâmplă acelaşi lucru.
De ce-şi dau ei şi ele întâlnire aici (şi pe alte site-uri)? Pentru că au insatisfacţii de tot soiul în viaţa reală.

Şi ca să cobor şi mai mult nivelul „telectual” al textului de faţă îmi amintesc că am văzut recent la T.V. un bărbat amărât (rămas singur acasă, cu patru copii de care avea grijă) pentru că „am prins-o pe nevastă-mea pe internet cu un individ brunet din Timişoara la care s-a dus să trăiască cu el”!… (Fără comentarii).
Observaţie: În general măştile de acest fel ies pe net mai mult noaptea…

4. Bunul simţ: – există pe facebook mulţi domni şi multe doamne cu foarte mult bun simţ, dar există, de asemenea, şi mulţi (multe) care nu cunosc această categorie semantică.

5. Limba română – (în plan absolut subiectiv) mă doare foarte mult (de parcă ar fi un afront personal) când văd diverse persoane (de ambele genuri) care vehiculează idei măreţe şi cauze nobile, care vorbesc despre sentimente şi iubiri astrale, dar care nu ştiu să lege corect într-o frază două cuvinte… Ca să nu mai vorbim de ortografie, ortoepie şi de punctuaţie…

În concluzie: şi aici ca şi în altă parte, Ilene Cosânzene vânează Feţi Frumoşi şi viceversa. Actul în sine nu e condamnabil câtă vreme singurătatea face ravagii în viaţa noastră personală şi privată. Este condamnabil că această „vânătoare” se face în scopuri mercantile, de după măşti, ascunzându-ne meschinăria (uneori, în cazuri rare, chiar josnicia), nimicnicia şi nevolnicia noastră zilnică. Este mult mai frumos şi benefic să pleci de la o realitate cu probleme (pentru că viaţa este grea pentru toţi) şi să construieşti o relaţie, o iubire – de ce nu?- bazată pe o cunoaştere efectivă şi sinceră a celuilalt.
Abia atunci poţi simţi bucuria eliberatoare a sentimentelor reale, adevărate.
Şi cel urât va deveni „cel frumos”, cel sărac va deveni „cel bogat”, căci iubirea pleacă de la mugure la floare şi nu în sens invers!…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.