STIRILE BUNE VERSUS STIRILE RELE
Știrile bune nu trezesc interesul opiniei publice. Lumea e interesată mai ales de știrile rele. Acestea fac presa vandabilă. Cu alte cuvinte, numai știrile rele – catastrofe, nemernicii, umilirea firescului, pervertirea normalului – au capacitatea de a produce scandalul creator de emoție, de atenție, de mobilizare.
Lăsând la o parte exagerările deformatoare, chiar și atunci când știrile rele sunt corecte, prin concentrația lor excesivă ele conturează o imagine de ansamblu neadevărată și conduc spre concluzii eronate. Astfel se ajunge la depresia generală și la pervertirea moralei publice.
Asemenea unui fenomen în oglindă, pentru clasa politică, oficialități și demnitari, știrile rele nu sunt știri. Oficialii puterii comunică numai succese și oferă numai perspective surâzătoare. Ca în alte vremuri…
Un exemplu edificator îl constituie comportamentul copilăresc al politicienilor noștri cu privire la recenta și actuala ceartă din Coaliția de guvernare. Un alt exemplu este bâlbâiala știrilor pro sau contra referitoare la sorgintea Coronavirus-ului. De parcă ar conta de unde vine. El este aici și important este să gestionăm cu cap situația pentru a ieși din blestemata pandemie.
O bună gestiune a tuturor acțiunilor decidenților va face ca românii să nu se sperie și să nu fie deprimați.
Această frică de adevărul că virusul există (fie scăpat din vreun laborator, fie provenit din regnul animal) se explică și prin natura ambiguă a gândirii oficialităților care decid la nivel european. O gândire care oscilează adesea între social și politic între interes economic și securitate sanitară. Transparența este trecută în planul doi ca și responsabilitatea decidentului politic față de cetățean. Societatea trebuie tranchilizată cu povești frumoase, dar mincinoase ; tot ceea ce este neplăcut i se ascunde.
Adevărul nu face niciodată rău. În orice caz, minciuna nu face niciodată bine; iar o jumătate de adevăr este mai rău decât o minciună întreagă.
Iată de ce trebuie să ne ferim atât de cei care ne dau doar veștile rele, cât și de cei care ne pierd în iluzia veștilor bune.