CÂTEVA CUVINTE (ULTIMELE) DESPRE CAZUL SIMONA HALEP

Am așteptat, cu înfrigurare, aș putea spune, dar și cu justificată teamă decizia ITIA în cazul Simona Halep. (Doresc să subliniez apăsat că aceste cuvinte sunt păreri pur personale și se bazează pe o analiză subiectivă).

Am așteptat cu înfrigurare pentru că eram atașat afectiv de această fată care m-a făcut să iubesc tenisul și, în definitiv, s-o iubesc chiar pe ea. Cu teamă pentru că aveam o bănuială în străfundul ființei mele că Simona este vinovată, că știa, că era conștientă de faptul că se dopează și că, astfel, ne-a înșelat pe toți, mai ales pe mine (o să argumentez mai jos).

Acum, toate adversarele ei își pot pune întrebarea legitimă: „ok, Simona Halep a câștigat două titluri mari, Wimbledon și Roland Garros, atâtea alte trofee, dar oare le-a câștigat cinstit? Nu cumva se dopa ca să câștige?” Au dreptul să-și pună această întrebare? Eu cred că da.

ARGUMENTELE MELE:

Trebuie să spun din capul locului (deși am spus-o răspicat de mai multe ori, am scris și am postat) că admirația mea pentru Simona, iubirea și recunoștința mea au fost la cote maxime).

Acum să dăm puțin timpul înapoi și să vedem faptele:

  1. Exact cu un an în urmă la turneul U.S.Open Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat (o substanță interzisă); Ea a intrat pe teren și a jucat împotriva unei jucătoare de tenis necunoscute, de pe locul 125, Daria Snigur, fiind eliminată de aceasta în primul tur… Niciodată nu am crezut că Simona a pierdut pe bune acel meci. Simona s-a lăsat învinsă pentru a avea un alibi în favoarea ei pentru ce avea să urmeze. A mai auzit cineva ceva despre acea Daria Snigur? Eu nu. Simona putea să spună, în apărarea ei „cum puteam să fiu dopată dacă am pierdut atât de ușor”. Am văzut meciul. Simona nu era în apele ei, nu se afla pe teren, juca mecanic. Ea se afla cu totul în interiorul ființei sale. A fost testată și știa că va fi depistată pozitiv.
  2. Primul ei cuvânt, pe care lumea l-a uitat, după ce Agenția Națională de Integritate în Tenis a făcut public rezultatul testului, a fost „AM FOST TRĂDATĂ!” În momentul acela eu am intrat în alertă. Cum adică a fost trădată? Trădată de cine? Trădată de ce? Când spune un om că a fost trădat? Despre cine poate spune asta? Numai despre cineva foarte apropiat ție, care-ți știe toate secretele și care dintr-un motiv sau altul te-a turnat/trădat. Or, cine putea fi atât de apropiat de Simona? Numai unul care împreună cu Simona au aranjat astfel lucrurile încât Simona să câștige cel de-al treilea mare trofeu.
  3. Exista, așadar o „eminență cenușie” în spatele Simonei care a asigurat-o că nu se va afla și dacă se va afla se va da vina pe o neglijență în alimentație. Adică cineva din staff-ul ei.

Staff-ul Simonei. Când Darren Cahill, marele antrenor, a părăsit-o pe Simona (nu Simona a renunțat la el), am simțit că e ceva necurat și că Cahill nu dorește să fie implicat. Ce a făcut Simona? S-a dus la cel mai dubios și controversat antrenor Patrick Mouratoglou (pe care eu îl consider adevăratul vinovat de nenorocirea Simonei)! Simona (pe surse) avea oarecare aplecare spre bărbatul Mouratoglou. Se spune chiar că acesta a fost motivul divorțului ei. Mouratoglou dorea neapărat să-și arate măiestria în antrenorat și s-o ducă pe Simona până la câștigarea finalei. A mai existat cineva în staff-ul Simonei Halep care știa tot, pentru că intră în discuție acum cel de-al doilea cap de acuzare: pașaportul biologic;

4. PAȘAPORTUL BIOLOGIC. Acuzațiile cu privire la nereguli în pașaportul biologic al Simonei Halep sunt poate mai grave decât depistarea cu substanța interzisă roxadustat.
Aceste nereguli se referă la o durată mai mare de timp, nu doar la U.S.Open. Ceea ce înseamnă că la mai multe turnee au fost probleme cu Simona în ce privește testarea Anti-Doping. Așadar se poate trage ușor concluzia că Simona Halep se dopa cu bună știință și cineva, foarte apropiat îi aranja pașaportul biologic pentru a intra mai lesne în diverse turnee de tenis la care Simona a participat cu succese notabile. Că doar nu vă imaginați că stătea Simona la un birou și își falsifica singură datele din pașaportul biologic. AȘADAR, „AM FOST TRĂDATĂ”! capătă valența reală și explică tot acest calvar prin care trece Simona acum.

Patru ani de suspendare înseamnă sfârșitul carierei unei minunate sportive pe care România a avut-o!

REALITATEA RECE, OBIECTIVĂ:

La sfârșitul lui octombrie 2022, Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat și a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. De atunci, românca s-a tot luptat pentru a-și dovedi nevinovăția și de a fi judecată. A fost audiată la Londra în vara acestui an, dar fără a avea câștig de cauză. A primit pedeapsa maximă.

ITIA a anunțat pedeapsa pe care a primit-o Simona Halep

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open

– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, este comunicatul oficial emis de ITIA.

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.