CUM SĂ ÎNȚELEGEM VISUL

O analiză suficient de profundă a unui vis nu se poate face fără o cunoaştere clară şi minuţioasă asupra situaţiei familiale, a stării de sănătate, a educaţiei pe care a avut-o subiectul, cât de largă este aria cunoştinţelor sale, ce studii a urmat, dacă are o formaţie ştiinţifică sau religioasă, ce profesie a exersat, ce şi câte iubiri a avut, dacă este căsătorit sau nu, în ce mediu s-a dezvoltat şi trăieşte, ce drame a avut subiectul (în exterior, dar şi în interiorul fiinţei), dacă au fost drame colective, intime sau generale pe care a fost obligat să le trăiască fiind parte intrinsecă a evenimentelor etc. Mai trebuie să cunoaştem, dacă vrem să trecem la o activitate de interpretare a visului, cum arată fişa medicală a visătorului (care ne oferă o imagine asupra relaţiei sale cu corpul său, schema sa corporală, relaţia subiectului cu boala, ba chiar şi cu moartea).

Pentru a înţelege un vis trebuie să ştii să îmbini planul imaginilor cu planul acţiunilor, să dai o semnificaţie simbolurilor apoi să sesizezi interacţiunea acestor planuri şi să faci verbalizarea lor. Logica visului (pentru că orice vis are o logică a sa) nu este totuna cu logica vieţii diurne. Utilizând inventarul de lucru al experienţei obişnuite, nu vom fi în stare să descifrăm structurile unui vis. În vis evenimentele se produc simultan. Concomitenţa, caracterul ubicuu, distanţarea de orice constrângeri spaţiale şi temporale generează o altă ipostază a lumii, de cele mai multe ori opusă celei obişnuite, vigile.

Oamenii care au trăit în vis ca în viaţa de toate zilele şi în viaţa de zi cu zi ca într-un vis sunt persoane profund marcate negativ sub aspectul echilibrului psiho-afectiv, chiar dacă, aparent, ele sunt în totalitate re-integrate social. Riscul major al acestor indivizi este scindarea personalităţii şi pierderea identităţii sub o forţă mult superioară puterilor lor de a o ţine sub control.

(Din volumul „Visul și creatorul romantic)

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.