Raluca Turcan le cere patronilor să mărească salariile chiar și cu 800 de lei, „pentru a ţine românii acasă”

Raluca Turcan s-a referit la acest subiect în contextul în care autorităţile au observat că lucrătorii români sunt înlocuiţi din ce în ce mai des cu cei din Africa sau Asia.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a transmis angajatorilor din România că ar fi indicat să facă un efort financiar şi să mărească salariile românilor cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, pentru a încerca să reducă numărul celor care preferă să muncească în străinătate.

„Apelul pe care-l fac către agenții economici este să ajusteze salariile pe măsura cererii de angajați buni, pentru ca românii să nu mai plece din țară. Am discuții permanente cu agenții economici și știu că mulți se gândesc că 400-600-800 de lei în plus fac diferența între un lucrător român bun, chiar cu experiență, și un lucrător din spațiul non-UE, care, însă, în cele mai multe cazuri, trebuie pregătit pentru acel job. Știu că acești 400-600-800 de lei nu sunt sume ușor de dat pentru multe business-uri care se chinuie să supraviețuiască, cu marje mici, pe o piață foarte competitivă.

Știu foarte bine cu ce presiuni mari s-au confruntat firmele în perioada crizei, însă toate comunitățile de afaceri cu care discut la nivel local amintesc și cifrele exacte pe care companiile le-au primit de la stat pentru a menține locurile de muncă. Statul nu poate interveni pe piață pentru stabilirea salariilor. Avem pârghia salariului minim și vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă.

Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta un cost salarial poate puțin mai mare, pentru a ține lucrătorii români acasă.  Costul chiriei din străinătate, plus greutățile mari ale deplasării și chiar dorul de casă, toate acestea i-ar determina pe români să lucreze în țară”,

a transmis ministrul Muncii pe Facebook.

(Visited 17 times, 1 visits today)