FRICA PANDEMICĂ

Frica (sau teama) a devenit, în zilele astea, un (alt) virus pandemic! A cuprins întreaga planetă! Frica este definită în DEX ca o stare de adâncă nelinişte şi tulburare, provocată de un pericol real sau imaginar; lipsă de curaj, teamă. Frica atacă demnitatea în esenţa ei și adesea te reduce la condiția unui animal primitiv dominat în totalitate de instinctul de conservare: hrana și perpetuarea speciei sunt cele două borne care îți (mai) guvernează existența… Frica te face să inventezi scenarii apocaliptice, să crezi că toate forţele răului sunt îndreptate asupra ta și a familiei tale, să duci o viaţă de iepure, să te ascunzi în văgăuni existenţiale întunecate, te face să invadezi magazinele alimentare, să-l urăști pe cel de lângă tine, să duci egoismul până la extrem, să uiți de prieteni și de prietenie, să renunți la tot ce ar putea să-ți facă viața mai luminoasă, mai frumoasă, mai demnă, mai de trăit… Teama de a nu pierde privilegii, închipuite sau reale, te face să-ţi trădezi prietenii, să nu te ţii de cuvânt, să amâni hotărâri, să nu îţi asumi responsabilităţi, să renunţi, în final, la condiţia de OM.

Am cunoscut oameni de o valoare incontestabilă care mi-au destăinuit că au uitat să mai citească , să mai scrie sau să picteze (deși sunt artiști prin vocație), că nu mai au răbdarea să vizioneze un film bun sau o emisiune sportivă și că au uitat să mai zâmbească sau să râdă cu toată ființa… Și asta într-un timp atât de scurt de când Covid 19 bântuie pământul…

Nu încerc să le descifrez resorturile ce-i fac pe aceştia sã-şi re-construiască viaţa astfel, pe noile coordonate, dar nu pot să-i înţeleg, nicidecum să le accept atitudinea. Ei nu vor şti niciodată ce înseamnă să fii cuprins de lumina binefăcătoare a valorilor umane, preponderent pozitive, a dimineților senine, a iubirii de celălalt și nu doar de tine însuți! Ei știu ce înseamnă spirit, dar au uitat să fie spirituali, știu ce este credința, dar au uitat să fie credincioși, știu ce este bunătatea, dar au devenit funciarmente răi, știu ce este iubirea, dar nu mai iubesc pe nimeni și nimic.

Pentru că le e frică!

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

2 thoughts on “FRICA PANDEMICĂ

  1. Frica si panica au depasit pericolul in momentul de fata, dar in acelasi timp, e un beneficiu pentru ca asa ne luam masurile de protectie necesare si suntem mai preventivi!

    1. În mare parte ai dreptate. Mai există însă o categorie de oameni care din cauza panicii și a fricii se îmbolnăvesc pur și simplu. Și nu de Covid 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.