A SĂRUTA PICIOARELE

A săruta picioarele cuiva este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai dificile „probe” prin care poate să treacă o relaţie de iubire. Nu îmi amintesc să fi făcut asta, adică să-i sărut picioarele iubitei, decât o singură dată în viaţa mea.

Mie mi s-au sărutat picioarele, nu o dată, ci de mai multe ori. Mi s-au sărutat mâinile de nenumărate ori de către femei. Îmi amintesc că prima mea reacţie, spontană, a fost să-mi retrag mâna înspăimântat de sărutul firav al fetei care mă iubea. Atunci ea m-a privit cu uimire şi tot cu uimire m-a învăţat şi mi-a luminat mintea că şi mâinile unui bărbat pot fi sărutate cu drag, dacă acel bărbat este iubitul celei ce i le sărută. Cu greu, foarte greu am acceptat argumentul şi mi-am lăsat mâinile pradă buzelor ei senzuale.

Cu picioarele însă e o altă poveste. Picioarele sunt o componentă anatomică specială care are o cu totul altă semnificaţie, mult mai profundă şi mai plină de sensuri decât o pot avea mâinile. Mi-au fost sărutate cam de trei ori în toată viaţa mea. Primul sărut a fost al fostei mele soţii: un sărut umilitor, de implorare, o rugăminte coborâtă până la stadiul de umilinţă, de autoflagelare. Ştiu că am stat nepăsător, că am acceptat să mi le sărute, pentru că o consideram şi pentru că chiar era vinovată… A doua oară a fot un sărut scurt, tandru-mângâietor, din partea iubitei mele de acum 10 ani. Ultima oară s-a întâmplat anul acesta.
Problema nu este, după cum se vede, a lor, a femeilor, ci problema este a mea, la mine este problema. Adică eu nu pot să fac asta. O SINGURĂ DATĂ am făcut-o, sărutând picioarele ultimei mele iubite. Atât de greu mi-a fost, atât de greu mi-a venit s-o fac încât am simţit cum se revoltă întreaga mea fiinţă. I le-am sărutat, dar spre surprinderea mea, „iubita” nici nu observase. Adică nu a sesizat uriaşul efort pe care-l făcusem. Ceea ce pentru mine era un eveniment, pentru ea era un lucru firesc.

Mie îmi vine foarte greu, dacă nu imposibil, să sărut picioarele unei femei. Am motivele mele pe care mă abţin să le dezvolt aici. Sunt prea intime. Consider însă că este una dintre cele mai importante dovezi de iubire pe care poţi să o dai, atunci când iubeşti pe cineva.

8 thoughts on “A SĂRUTA PICIOARELE

 1. Picioarele, ca și mâinile, nu reprezintă o parte intimă a corpului. Din păcate însă, este o prejudecată bolnavă a unora, care cred că este „rușine” de a-ți arăta picioarele în public. Sau o și mai mare rușine de a merge desculț în public. Total fals. Atunci de ce n-am merge în cizme la mare?
  Nu vreau acum să scriu despre binefacerile mersului cu/în picioarele goale (că sunt extrem de multe), dar despre faptul că în India, nu se sărută niciodată mâinile femeilor ci … tocmai picioarele. Și nu se spune Sărut mâna. (nu se spune nimic). Dacă ești un bărbat bine crescut, te apleci și mângâi picioarele unei doamne (nu tot piciorul, desigur, ci doar partea care ar trebui – însă nu trebuie – să stea în pantof). pentru că o femeie care se respectă, nu va merge încălțată. Mai ales în spații închise.
  La noi însă este altfel (e normal ce e anormal). Dar totuși, dacă o iubești cu adevărat, cu tot sufletul, un sărut pe picior sau pe talpă va avea un efect extaziant.
  Asta am învățat în India și în alte țări orientale.
  _/|\_

  1. Într-adevăr, multe lucruri interesante…
   Am doar o mențiune de făcut: Nu poți să mergi în cizme la mare (decât dacă mergi iarna). Mersul la mare are, de obicei, un singur scop: plaja. Cum ar fi să stai la plajă gol, dar cu cizme?

 2. E bine şi frumos gestul de a săruta picioruşele iubite i sa u soției.Faceți o cu pasiune!!!Vă pup pe suflet.Numa i bn.Pa pa.

 3. Vad ca multi nu inteleg, a sărută picioarele unei femei, sau unui copil, eu asa cred ca iubești foarte mult acea persoana adorabila. Asa cred eu..eu sărut picioarele soției mele si copiilor mei…si mai cred ca atunci cand saruti picioarele cuiva cred ca este sub forma de iertare a cuiva…astept păreri pe adresa de email..

  1. Dacă o face atât de des, eu nu cred că este o dovadă de iubire. Mai degrabă este o rutină „casnică”. Nu mai există acel fior al sărutului cu semnificație profundă care se întâmplă atât de rar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.