VALOAREA

valoareaOare valoarea unui om îi justifică lui toate acţiunile? Îi putem suporta unui om valoros orice? Fie el şi genial?

Îmi amintesc de o discuţie avută cu profesoara de literatură universală (cred că am mai pomenit această istorioară), care susţinea sus şi tare că Francois Villon este “iubirea vieţii sale”! Am întrebat-o: dacă acest Francois Villon, unul dintre cei mai mari „băutori” pe care i-a cunoscut literatura universală, ar poposi într-o noapte în dormitorul ei, ce ar face ea? I-ar sări de gât sărutându-l cu foc şi s-ar tăvăli cu el prin aşternuturi cuprinşi de o maximă pasiune? La întrebarea mea a amuţit şi a „căscat” ochii la mine, mari de uimire. Iaca nu s-a gândit la lucrul ăsta.

În cuvinte suntem cu toţii mari şi tari, dar puşi în faţa unui fapt real cuvintele ne părăsesc și ne cuprinde uimirea.

Am avut un schimb de idei, tot pe această temă, a valorii, cu fostul meu amic (turnător al fostei Securităţi). Îmi cerea să accept ca unul dintre prietenii lui să doarmă la mine, în pat cu mine. Am simţit că mă cuprinde revolta. Cum adică în pat cu mine? Un bărbat străin în pat cu mine? Care mai şi mirosea a transpiraţie, a tutun ieftin şi a ţuică de proastă calitate! Amicul meu s-a supărat foarte şi mi-a venit cu argumentul: “Bă, Romică, dar ăsta e o mare valoare. Este unul dintre poeţii de clasă ai generaţiei noastre!” Şi ce are una cu alta? I-am răspuns. Ce are valoarea cu duhoarea pe care o emană? Adică, vrei să spui, mi-a replicat el, că dacă ar veni acum Eminescu la tine şi i-ar mirosi picioarele, tu nu l-ai primi să doarmă în pat cu tine? Exact! I-am răspuns. Nu l-aş primi să doarmă în pat cu mine. Nu trebuie să amestecăm planurile. Eminescu este Eminescu! Cel mai mare poet pe care l-a dat naţiunea română. Este unul dintre geniile literaturii universale. Dar atât! În plan uman, real şi imediat, ca bărbat căruia i-ar mirosi picioarele eu nu l-aş accepta lângă mine.

Valoarea în sine nu e suficientă dacă nu e însoţită şi de respectul faţă de propria ta persoană ca să-ţi fie acceptată apropierea de cineva.

Dacă vrei să fii valoros şi doar atât, neglijându-ţi corpul şi renunţând la igiena intimă, personală, obişnuieşte-te cu gândul că vei fi un om respins de toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.