VISUL ESTE REALITATEA NOASTRĂ

Visul relevă adevăruri existenţiale individuale, are valoare iniţiatică şi compensatorie, descătuşează fantezia şi devine supapă eliberatoare pentru defulările „eului”. Astfel el este (și) un bun „agent” terapeutic. Deschide o poartă asupra vieţii lăuntrice, spre zonele captive pline de fiinţe fabuloase, proiecţii hiperbolizate ale dorinţelor refulate, iar lumea nou creată în vis ni se pare mai profundă, mai adevărată decât realitatea însăşi.

Impactul visului conştient şi non-conştient este indiscutabil, fiind strâns legat de viaţa individului. Re-amintește și re-clădește, uneori hiperbolic, date biografice individuale și de grup (în genere sunt relevate cunoștințele – prietenii, dușmanii – dar și bucuriile ori  primejdiile pe care aceștia le generează). Un câine alb și blând (în vis) sau unul negru, fioros, pot întruchipa, în interpretarea noastră existența unui potențial pericol în viața de zi cu zi sau, dimpotrivă un gest călduros venit de la un prieten drag.

Șarpele în vis nu înseamnă neapărat primejdie sau  teamă (cum își imaginează mai toată lumea care visează șerpi). El poate avea legătură cu frământările gândului nostru diurn, încercarea de a găsi răspunsuri înțelepte la o problemă existențială. El ilustrează faptul că o problemă de peste zi te presează și cauți cu disperare să-i găsești o rezolvare benefică vieții tale…

 

VALOAREA PREMONITORIE A VISULUI NU TREBUIE NEGLIJATĂ

Voi da un exemplu trăit de mine. În urmă cu vreo 20 de ani am dorit să-mi încerc și eu norocul la jocuri mecanice. Exista în acea sală un aparat pierzător la care nimeni nu juca, pentru că dacă jucai pierdeai garantat. Într-o noapte am visat sala. Prin aer plutea deasupra aparatelor un nor luminos, un fel de ceață care i-radia lumină fosforescentă. Avea o mișcare indecisă. La un moment dat s-a așezat în colțul sălii unde se găsea aparatul pierzător. A doua zi am mers din nou să joc, deoarece cu o zi în urmă câștigasem ceva bănuți, nu mulți. M-am ferit cu teamă de acel aparat la care nici de data aceasta nimeni nu juca. Vine însă un necunoscut și se așează exact acolo. Vreau să vă spun că aparatul a început să dea câștiguri incredibile iar omul respectiv a câștigat o sumă fabuloasă. Eu, bineînțeles, am pierdut.

Întors acasă mi-a revenit în minte visul. Era ca un fel de reproș. Dacă l-aș fi urmat? Dacă aș fi crezut în norul luminos care mi-a apărut în vis?

Desigur, nu tot ce visăm se și întâmplă, dar nu trebuie să uităm că visul are valoarea lui simbolică și este strâns legat de dorințele noastre, de probleme noastre din viața de zi cu zi.  

(Visited 88 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.