POVEȘTILE IERNII

Fiecare dintre noi a citit măcar o singură dată, la vremea potrivită, o carte pentru copii. Valenţele educative ale unei astfel de incursiuni în lumea mirifică a copilăriei nu se poate să nu fi lăsat amintiri de neuitat. Fie că ne referim la nemuritoarele „Amintiri din copilărie” ale lui Ion Creangă, fie că ne referim la „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery, (capodopere ale genului, în egală măsură), toate cărțile pentru copii (şi nu numai…) sunt mai mult decât necesare pentru formarea viitorului adult.

Ființa umană este o entitate bio-psiho-socială aflată într-o continuă devenire. Dacă din punctul de vedere biologic, vrem nu vrem, ajungem la maturitate odată cu trecerea timpului, din punctul de vedere al verticalității morale şi al formării noastre ca spirit avem nevoie, într-o primă etapă, de cărțile pentru copii atât pentru conținutul lor profund educativ, cât şi pentru clipele de „recreație” şi reală încântare estetică pe care o obținem prin identificarea cu eroii (de regulă pozitivi) acestor adevărate eşantioane de viață.

A scrie cărți pentru copii este, de cele mai multe ori, mult mai dificil decât a scrie un roman sau un volum de versuri pentru adulţi…

Anastasia Popa, din Vălenii de Munte, este autoarea unor asemenea cărţi: „Iana, vrăjitoarea poznașă”, „Excursie prin dicționar”, „Abecedarul viu”, „Surprizele iepuraşului”, „Poveştile iernii” etc. Cărți educative, utile, necesare, vitale pentru copiii noştri pe care, uneori, trebuie să-i „reeducăm” în spiritul revenirii la plăcutele lecturi ale scrisului tipărit şi nu în spiritul excesului, până la intoxicare, utilizării calculatorului sau al imaginilor televizate.

Volumul „În împărăția animalelor” s-a bucurat de un deosebit succes. A fost comentat elogios de colegii din Secția Literaturii pentru copii şi tineret a Uniunii Scriitorilor din România (Gheorghe Zarafu, Lidia Novac, Crina Decusara); Ligia Vişoiu a incendiat atmosfera prin pledoaria pentru profesionalismul cu care învățătoarea şi scriitoarea Anastasia Popa, din Vălenii de Munte, răspunde solicitărilor actuale, Demetru Popescu – autor a peste 80 de cărți pentru copii – a subliniat dificultățile de a scrie pentru copiii de astăzi care au la îndemână posibilități de informare şi socializare specifice. Aprecierile d-nei Florentina Dobrogeanu de la biblioteca George Coşbuc, precum şi comentariile elevilor au făcut ca existența acestei cărți să fie un eveniment educațional şi, desigur, un succes indubitabil.

Ca om, învățătoarea şi scriitoarea de la S.A.M. „Ing. Gheorghe Pănculescu” din Vălenii de Munte, este de o sensibilitate şi de o modestie rareori întâlnite şi de o discreţie absolut remarcabilă.

(Visited 77 times, 1 visits today)

2 thoughts on “POVEȘTILE IERNII

  1. Erai, ești și vei fi „sempre e per sempre” în gândul meu, dar întrebarea rămâne : „de ce ai fi??” Oricum, păcat că s-a terminat așa, a fost alegerea ta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.