OMAGIU DURERII ca ORIZONT ÎNCHIS

Am promis unor amici interesați de scriitura lui Valeriu Petru (din motive pe care eu nu le cunosc), că voi „face” o cronică de carte despre cele două volume de versuri ale medicului psihiatru Valeriu Petru, lansate pe 15 iunie 2003 la Casa „Nichita Stănescu” din Ploieşti (lansare la care am fost prezent).

Nu-mi propun o analiză scrupuloasă a „operei” lui Valeriu Petru, ci fixarea mai degrabă a unor repere în sensul ideii pe care se ordonează această scriitură (cu pretenţie de „operă literară”. de vreme ce autorul a simțit irezistibila nevoie să publice mai multe cărţi)…

Omagiu durerii” și „Orizont închis” sunt două cărți dedicate, comemorative, dacă vreți. Ştiu că nu e uşor să pierzi pe cineva foarte drag și mai ştiu că, uneori, suferința poate fi motorul actului de creație. Ceea ce nu ştiu eu însă este de ce simt oamenii nevoia să-și exhibe această suferinţă în văzul tuturor, în cărți dichisite și pe bani mulți?! În opinia mea se aduce astfel un mare deserviciu actului cultural autentic, iar cititorul neavizat, dar amator de poezie, este bulversat şi nu mai poate decala corect o scară a valorilor reală.

Mai pe şleau, mai pe ocolite, vreau să spun că există, la ora actuală, o adevărată inflaţie de cărți și de autori în peisajul editorialistic românesc. Grav este că anumite persoane, potente financiar, dispunând și de o editură personală, scot producții „literare” pe bandă rulantă aparținătoare lor, cât şi membrilor familiilor lor.

Revenind la scriitura lui Valeriu Petru voi nota că „azilul” şi „moartea” sunt cele două teme majore care covârşesc volumele de față: „Am ajuns/ Oare/ La cântecul/ De lebădă?”, „Nimic nu mă atrage decât moartea”, „Se moare totuși urât, greu se trăieşte”, „Cer jos, greoi,/ Ne-apasă poveri/ Pân-om intra/ In pământ.”, „Coasa nu vine, Întârzie,/ Chinuri,/ Clocoteşte cazanul./…/”, „Să mori de inimă neagră.” etc.

În rest, toate bune și frumoase şi vorba autorului: „Încă mai e atâta de scris și citit!…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.